Gabrijela Mamić

Gabrijela Mamić rođena je u Zagrebu 15.11.1993. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu školovala se na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, te stekla titulu magistre slikarstva 2017. godine pod mentorstvom izv.prof.art. Ksenije Turčić. Njeno stvaralaštvo popraćeno je sudjelovanjem u mnogim skupnim izložbama, primjerice ArtHoc u Klovićevim dvorima, ArtiParti u ORIS kući arhitekture, Sesvetski umjetnici i gosti u Muzeju Prigorja, Amputiranje bezidentitetizma u Gradskom muzeju Đurđevac, kao i raznim projektima i radionicama koje su organizirane u Zagrebu u suradnji sa Muzejem suvremene umjetnosti, Ateljem Richter, Modernom galerijom, HDLU-om i sl. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom Emotikon imala je 2019. godine. Sa Udrugom Pokret od 2018. smišlja i organizira projekt Visoki stART koji je projekt cjelogodišnjih izložbi mladih umjetnika i umjetnica iz Hrvatske. Projekt trenutno provodi drugu godinu zaredom s početkom 2019. godine, kada su organizirane i izvedene tri samostalne izložbe umjetnica iz Zagreba sa izvrsnim odazivom javnosti i medijskim praćenjem. Također, u Malom centru kulture MICEK osmišlja i provodi program radionica za djecu i mlade, kao i za napredne i odrasle.

O radionicama...

Program likovnih radionica podijeljen je u 3 stupnja:

1. Početnički stupanj likovnih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta

2. Napredni stupanj likovnih radionica za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta

3. Likovne radionice za odrasle

Svaki od ta tri stupnja gradi cjelinu kojoj je u cilju obrazovanje korisnika programa u vidu likovnih tehnika, likovnih termina i povijesti umjetnosti, te poticanje na likovno razmišljanje, kreativni izraz, umjetničko samopouzdanje i samostalni rad. Kroz trajanje svaka od ta tri programa potiče se nadogradnja naučenog u školi, korištenje već stečenog znanja i smišljanje novih načina za likovno i umjetničko stvaranje. Osnovna okosnica rada s djecom i mladima je želja da se od najranijih dana u njih usadi ljubav prema umjetnosti i kreativnosti, kao i poštovanje prema likovnom djelu i vlastitim mogućnostima. Ovladati likovnim jezikom i poticati kreativnost od malih nogu znači stvarati samosvjesne, vizualno pismene i potpuno realizirane ljude, a upravo su to odlike koje krase budućnost civilizacije. Djeca trebaju biti svjesna važnosti umjetnosti kroz povijest, a i danas, kako bi im se pružila želja za njezinim očuvanjem i nastavljanjem. Mnogo mladih je kreativno, vole crtati i stvarati, međutim nedostaje im vodstvo, osoba koja bi ih na konkretan, zabavan i obrazovan način usmjerila ka cilju, te im pružila sva sredstva da svoje likovno djelo dovedu do ispunjenja. To stoji kao osnovni cilj ovih programa. Koncem svakog polugodišta, tj radnog perioda radionica, izvodi se završna izložba polaznika, gdje se za njihove roditelje/skrbnike, robinu i prijatelje predstavljaju njihovi radovi, te se diskutira o svemu što su na radionici prošli i naučili. To je prilika za povratnu informaciju od polaznika i roditelja/skrbnika, te za razgovor i razmjenu ideja i dojmova, a usput i da polaznici steknu dojam o tome što znači započeti, realizirati, postaviti i otvoriti vlastitu izložbu, takoreći pokazati im put jednog likovnog djela, od ideje u glavi do predstavljanja publici. Time se u njima budi svijest o likovnom procesu, zdrava doza kritičnosti i samokritičnosti, te želja za ostvarivanjem što većeg uspjeha tijekom radionica. Voditeljici radionice je dužnost provesti planirani program, međutim i uvidjeti gdje i kako se taj program može prilagoditi potrebama i željama samih polaznika. Budući da su radionice osmišljene kao izvanškolska i samostalna aktivnost koja je po karakteru zabavno-edukativna, ne smije se preskočiti naglasak na zabavu. Program ostavlja mjesta individualnim interesima polaznika, te prihvaća doprinos i sugestije svakog od njih ponaosob. Prema tome, sukladno sa željama i mogućnostima polaznika program je podložan nadopuni ili odstupanju od zadane teme i/ili tehnike. To je nešto što se rješava u hodu, budući da svaka generacija polaznika ima različite interese i raspon mogućnosti. Na radionicama je u svakom slučaju najbitnije da se zaborave svi problemi i stresovi svakodnevice, te se stavi fokus na čaroban, jedinstven i nezaboravan svijet umjetnosti i mašte.